Emma Roijackers

Emma Roijakkers en Caspar Vos

Vrijdag 9 februari 20:15

In tegenstelling tot wat er vermeld staat in ons jaaroverzicht hebben we het duo Emma Roijackers (viool) en Caspar Vos (piano) bereid gevonden om het concert op 9 februari aanstaande te verzorgen! Twee jonge musici aan het begin van hun carrière, maar met al de nodige wapenfeiten op hun naam. Ze brengen een prachtig programma.

De avond wordt geopend met de elegante en intieme Sonate voor viool en klavier van Wolfgang Amadeus Mozart, KV301. Deze aanvankelijk voor piano en fluit bedoelde sonate, geschreven begin 1778 in Mannheim, ademt wellicht de vreugde en onbezorgdheid van zijn verblijf in Mannheim en zijn vriendschap met Aloysia Weber.

Aloysia Weber

 Vervolgens staat de Sonate van Claude Debussy op het programma. Het laatste werk dat hij voltooide voor zijn dood, de derde van een bedoelde serie van zes sonates voor verschillende instrumenten. De eerste ideeën stammen al uit 1894, maar de wereld oorlog van 1914 greep hem zo aan dat hij het idee per se wilde afmaken. De ziekte aan het eind van z'n leven nam veel van zijn krachten en hoewel hij zelf nog wel de première verzorgde (met Gaston Poulet) was hij niet zeker van de kwaliteit. Ondertussen is het een onmisbaar werk in de viool literatuur.

De avond vervolgt met de 1e viool sonate van Johannes Brahms. Hoewel hij er vermoedelijk al zo'n vier geschreven had, vond hij dit werk pas waard om geopenbaard te worden. De voorgaande pogingen zijn helaas verloren/vernietigd door de componist.

Afgesloten wordt met de Roemeense dansen van Béla Bartók. Bekend en geliefd, oorspronkelijk geschreven voor piano solo, maar met viool minstens zo krachtig en spannend: een wervelend en veel kleurig stuk.

Emma Roijackers

 begon op 7-jarige leeftijd met viool spelen. Haar eerste leraar was Evert Sillem. Na vijf jaar werd ze toegelaten tot de songtalent klas aan het Sweelinck Conservatorium bij Lex Korff de Gidts. Op dit moment studeert ze bij professor Ily Grubert in Amsterdam. Ze volgde cursussen bij onder ander Gerhard Schultz, Moshe Hammer, Emmy Verhey en masterclasses bij Leonidas Kavakos, Gordon Nikolic en Jaap van Zweden. In 2012 ontving ze de Laberté Hoedemaker prijs op het Peter de Groote Festival in Groningen. Emma is in voor veel verschillende soorten muziek en vormen van muziek maken. Zo speelt ze in The String Solists (artistiekleider Lisa Jacobs) maar ook in Trio Reynaerde (Mees Vos , hoorn en Laurens de Man, piano).

Caspar Vos

begon zijn pianostudie bij Frank Peters aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en vervolgde deze bij Jan Wijn aan het Amsterdams Conservatorium. Hier behaalde hij in 2014 zijn masterdiploma cum laude. In 2015 werd Caspar geselecteerd als een van de vier finalisten voor The Dutch Classical Talent Award 2016/2017. Met zijn unieke ‘programma zonder programma’ gaf hij een tour door Nederland: ‘Ik ben ervan overtuigd dat het voor een onbevangen ervaring verrijkend werkt wanneer het publiek vooraf zo min mogelijk wordt gestuurd.’ Voor dit programma kreeg hij de Dutch Classical Talent Audience Award uitgereikt. Caspar treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Zo gaf hij concerten in o.a. Portugal, Zweden, Polen, Frankrijk, Engeland & Griekenland. Hij volgde masterclasses bij onder anderen Dimitri Bashkirov, Eldar Nebolsin, Nikolai Lugansky, Severin von Eckardstein & Pavel Nersessian. Naast solo pianist is Caspar een gepassioneerd en ervaren kamermuziekspeler, hij is pianist van het Trio d'Encore en hij speelt geregeld samen met musici uit het Koninklijk Concertgebouw Orkest. 

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme