Jeroen en Bart

Jeroen en Bart

Vrijdag 11 september 20:15

Behalve dat hij druk is als ambassadeur van de stichting "Connect By Music" vindt Jeroen gelukkig ook tijd om samen met Bart van de Roer recitals te geven!

Jeroen en Bart zijn natuurlijk al vaker in Weesp geweest en behoeven dus nauwelijks nadere toelichting. Toch een kleine reminder: Bart van de Roer is vooral bekend als pianist en mede-oprichter van de Storioni Trio waarmee hij, met Marc en Wouter Vossen, grote triomfen viert en heeft gevierd. Niet minder bekend door het prachtige Storioni Festival waarmee ze Eindhoven nadrukkelijk op de muzikale kaart hebben gezet! 
Jeroen heeft een bijzonder brede ontwikkeling als violist: als weergaloze virtuoos en solist tot concertmeester en kamermuziekant, maar ook als pedagoog. Daarnaast zet hij zich de laatste jaren in voor weeskinderen in de vluchtelingen kampen in Griekenland in de vorm van de stichting "Connect By Music" om hen muziek te laten maken en daarmee de ellende van alle dag te verlichten en een uitzicht te bieden! 

Je zou door alle Corona perikelen bijna vergeten dat 2020 ook een Beethoven jaar is! Deze magistrale componist mag wel wat meer aandacht krijgen: zijn "Alle Menschen werden Brüder" is misschien wel actueler dan ooit... en om hem te eren spelen Bart en Jeroen de Kreutzer sonate. De sonate, die opgedragen is aan de violist Rodolphe Kreutzer, gaat nu door voor "vioolsonate" maar was door Beethoven zelf nog aangeduid als "Sonate für Klavier und Violine": en dat geeft ook direct het grote belang weer van de pianopartij! 

Daarna klinkt de luisterrijke sonate van de "Nederlandse" componist César Franck (geboren in Luik wat ten tijde van zijn geboorte, 1822, bij het koninkrijk der Nederlanden behoorde). Hoewel Franck vooral veel tijd heeft gestoken in zijn werk als docent aan het Parijse conservatorium waardoor zijn productiviteit als componist wat op het tweede plan kwam, behoort zijn (enige) sonate voor viool en piano tot het standaard repertoire van violisten.  

>> Uiteraard zijn de Corona regels van toepassing op dit concert! Zie daarvoor ook: Toegang, reserveren en contact<<  

 

Ludwig van Beethoven 1815
Ludwig van Beethoven 1815


PROGRAMMA

Ludwig van Beethoven (1770 - 1827)

- Sonate nummer 9 Opus 47 "Kreutzer"

César Franck (1822-1890)

- Sonate voor viool en piano

 

KAARTEN BESTELLEN

 

JEROEN DE GROOT

(1961) geboren in Bergen op Zoom, werd op 11-jarige leeftijd toegelaten op het Sweelink Conservatorium te Amsterdam. Hij studeerde bij Bets van der Horst en Herman Krebbers, onder wiens leiding hij in 1985 winnaar werd van het Oscar Back Concours. Deze prijs stelde hem in staat zijn studie internationaal voort te zetten bij Sándor Végh in Salzburg en Ivry Gitlis in Parijs.Al tijdens zijn studie trad hij regelmatig op en was hij prijswinnaar van de internationale concoursen in München (ARD Wettbewerb) en Scheveningen. Daarnaast won hij de Vriendenkransprijs van het Concertgebouw en de Medaille d'Or op het concours "Les Jeunes Solistes" in Bordeaux. Recent heeft Jeroen een (dubbel) CD opgenomen met alle Partita's en solo sonates van Bach. De opbrengst van deze prachtige productie wil hij ten goede laten komen aan een project voor een Jeugdorkest in vluchtelingenkampen in Griekenland!

BART VAN DE ROER

(1972) was winnaar van het Prinses Christina Concours, het Steinway Concours en het Tromp Muziek Concours (1996). Hij studeerde bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium. Na zijn studie volgde hij lessen bij onder meer Rudolf Jansen, Menahem Pressler, Peter Frankl, het Vermeer Quartet, Cristina Ortiz en Eugen Indjic. Sinds zijn officiële recitaldebuut in 1997 in het Concertgebouw in Amsterdam, gaf hij recitals in Nederland, België, Duitsland, Tsjechië, Ierland, Zwitserland en de VS. Bart soleerde met o.a. het Residentie Orkest, Het Brabants Orkest, het Janácek Philharmonic Orchestra en het Nationaal Orkest van België. CD’s maakte hij o.a. van de pianoconcerten van Leo Smit en Peter van Onna. In 1996 richtte hij samen met Marc Vossen en Wouter Vossen het Storioni Trio op. Bart doceert piano en kamermuziek aan het Codarts Conservatorium.

Met het Storioni Trio organiseert Bart het jaarlijkse Storioni Festival: twaalf dagen tintelende muziek in de grote steden van Noord-Brabant met Muziekgebouw Eindhoven als kloppend festivalhart.

 

 

 

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme