Marcel Worms

Marcel Worms

Vrijdag 13 maart 20:15 & 19:00! GEANNULEERD

Vanwege de bekende situatie in de wereld is de zaal niet beschikbaar voor publieke aangelegenheden. Geen concert dus. We zoeken natuurlijk wel naar alternatieven, maar daarover zijn nu nog geen mededelingen te doen. Helaas helaas.

 

Marcel Worms speelt van Johann Sebastiaan Bach het Wohltemperiertes Klavier I. Helemaal, alle 24 Preludes en Fuga's. En voorafgaand aan het concert ook nog een lezing toelichting voor geïnteresseerden ...Bachs Wohltemperiertes Klavier is al zeker twee eeuwen onderdeel van de canon van de Westerse muziek. Niet eerder schreef een componist een cyclus met stukken in alle 24 toonsoorten, elk met een eigen karakter en getuigend van de fantasie, de levensvreugde en de wijsheid van zijn maker. Toch is een complete uitvoering van het eerste boek van dit meesterwerk een vrij zeldzame gebeurtenis. Voorafgaand aan het concert geeft Marcel zelf een inleiding op het Wohltemperierte Klavier.

In de zomer van 2020 zal Marcel het eerste boek van het Wohltemperierte Klavier op cd opnemen.

In zijn recente boek ‘Het welgetemperd gemoed’ beschrijft filosoof Jos Kessels het rijke emotionele spectrum van Bachs Wohltemperierte Klavier en de impliciete levenslessen die Bach voor ons in petto heeft. Ook voor Marcel  is Bachs cyclus niet alleen een muzikaal meesterwerk maar tevens een spiegel van de ziel.

 

Hier kunt u Kaarten bestellen!

 

PROGRAMMA

Johann Sebastian Bach: Das Wohltemperiertes Klavier I

MARCEL WORMS

(1951) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen in l987 specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide.

Marcel Worms is aktief als kamermuziekspeler en als solist: in l990 bracht hij in een recital in de IJsbreker jeugdwerken van Schönberg in première en in l99l voerde hij het complete pianowerk van Janáček uit. Sinds het seizoen l992/l993 voert hij het programma Jazzinvloeden in de 20ste-eeuwse pianomuziek uit.

Van 1996 – 2016 was Marcel Worms bezig met een bluesproject: meer dan 200 Nederlandse en buitenlandse componisten (uit 55 landen op alle continenten) schreven een bijdrage voor dit programma. Dit programma voerde Marcel Worms in vrijwel al deze landen uit. Het project is vastgelegd op 8 cd’s.

Vanaf 2002 houdt de pianist zich bezig met het pianowerk van Federico Mompou. In november 2009 bracht hij als eerste een cd uit met ongepubliceerde pianomuziek van Mompou, die het jaar daarvoor in Barcelona was ontdekt.

Vanaf 1993 tot heden maakte Marcel Worms 18 solo cd’s, waaronder cd’s met Bachs Goldbergvariaties in combinatie met Metamorphosis van Philip Glass, met pianowerk van de Braziliaanse componist Francisco Mignone, met klassieke Caraïbische dansen, met de cyclus ‘De Jaargetijden’ van de Letse componist Pēteris Vasks en met werk van Erik Satie. Op de cd Inspired by Chopin… belicht hij de grote invloed die Chopin op vele componisten heeft gehadOp de cd Jazzettes is hij met violiste Ursula Schoch te horen in door jazz beïnvloedde muziek voor viool en piano uit het interbellum en. Met fluitiste Eleonore Pameijer legde hij muziek van vervolgde joodse, Nederlandse componisten vast en maakte hij de cd Spanning the Globe met een selectie van stukken uit hun Zes Continenten Project. Met altvioliste Ásdís Valdimarsdóttir nam hij twee cd’s op met muziek van vervolgde componisten voor altviool en piano.

Op zijn laatste (dubbel) cd combineert hij Preludes en Fuga’s van Bach, Mendelssohn en Sjostakovitsj. Marcel Worms stelde concertlezingen samen met de auteurs Jan Brokken, K.Schippers, A.L.Snijders en Marja Vuijsje.

Tot zijn vaste kamermuziekpartners behoren fluitiste Eleonore Pameijer, sopraan Irene Maessen, violiste Ursula Schoch en altvioliste Ásdís Valdimarsdóttir.

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme