Belinfante Kwartet

Belinfante Kwartet

Vrijdag 7 december 20:15

Het Belinfante Kwartet is een jong en dynamisch strijkkwartet uit Nederland. De kwartetleden zijn Olivia Doflein, Fiona Robertson, Sophie Vroegop and Pau Marquès i Oleo. Ze hebben elkaar ontmoet nadat ze hun studietijd in diverse landen hebben afgerond, waaronder Engeland, Schotland, Catalonia en Nederland.

Sinds het kwartet hun debuut concert speelde in september 2016 hebben ze al op vele podia gestaan zowel in Nederland als Spanje, waaronder de Kleine Zaal van het Concertgebouw en het Muziekgebouw Frits Philips.

Met als doel hun passie voor muziek te delen met een divers publiek, hebben ze in zeer gevarieerde concertvormen gespeeld, van intiem tot locale concertreeksen tot grotere zalen.
Ze spelen stukken uit het kernrepertoire met frisse energie en combineren dit met minder bekende werken die net zoveel liefde en aandacht verdienen.
Het kwartet werkt ook samen met vele verschillende artistieke disciplines en zo hebben ze recentelijk samen met acteur Rob Broek en illustrator Baltus Wigersma een familieconcert gecreëerd, gebaseerd op het Kinderablum van Tchaikovsky.

Het kwartet heeft lessen gehad van Mikhail Zemtsov en Sebastian Kolosky (Utrecht Strijkkwartet), en Prunella Pacey (Allegri Strijkkwartet). Ze hebben tevens masterclasses gehad van Gregor Sigl (Artemis Kwartet).
Met hun naam zingen ze een ode aan de celliste Frieda Belinfante, die ook lerares en de eerste professionele vrouwelijke dirigente van Europa was. Haar oprechtheid, doorzettingskracht en wil, zowel in muziek als in andere aspecten van haar leven, zijn voor hen een prachtige bron van inspiratie.


PROGRAMMA

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)

- Strijkkwartet no. 12 - Bes groot KV 172

Charles Wuorinen (1938)

- Josquiniana

Franz Schubert (1797-1828) 

- Quartettsatz D. 703

Antonín Dvorak (1841-1904)

- Strijkkwartet no. 12 in F groot, het 'Amerikaanse' Opus 96

 

OLIVIA DOFLEIN

OLIVIA DOFLEIN (1989) studeerde bij Chris Duindam waarna ze naar Londen verhuisde om aan de prestigieuze Royal College of Music te studeren. Aan dit instituut studeerde ze in 2014 cum laude af. Het Goois Symfonieorkest bekroonde haar in januari met de Young Soloist Award 14/15. Daarnaast was ze uitgenodigd door Shlomo Mintz om als één van de 12 uitgekozene deel te nemen aan zijn masterclass Crans Montana Classics in augustus 2015. Zij debuteerde in Engeland met het tweede vioolconcert van Prokofiev, in Duitsland met Brahms’ vioolconcert. Ook was ze op diverse plaatsen te horen in het Sibelius vioolconcert, Beethoven en het 3e van Saint-Saëns. Verder heeft Olivia recitals gegeven in o.a. de Kleine Zaal van het Concertgebouw, Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven en Wigmore Hall in Londen.

FIONA ROBERTSON

FIONA ROBERTSON kreeg haar eerste vioollessen op 5-jarige leeftijd. Op dit moment studeert zij voor haar Masters bij Ilya Gruber en Maria Milstein aan het conservatorium in Amsterdam na recent cum laude afgestuurd te zijn aan het Royal College of Music in London bij Jan Repko. Ze won diverse prijzen waaronder de Contemporary Music Competition aan het Royal College of Music in 2015, de Ailie Cullen Memorial Prize, en de John Fyfe Trophy at the 2009 Glasgow Music Festival en was winnaar van de Chetham’s Concerto Competition in 2010. 

Fiona was lid van het Engelse Manon Quartet waarmee ze diverse optredens verzorgde onder andere in de Wigmore Hall en St Martin in the Fields, London. Als soliste trad ze op met onder andere de Glasgow Chamber Orchestra in concerten van Bruch en Sibelius, maar ook met het Chetham's Symphony in het vioolconcert van Alban Berg. Fiona volgde master classes bij onder meer Alina Ibragimova, Christoph Richter en Pavel Fischer. Ook maakte ze recent een solo-CD met werken van de Italiaanse componist Simone Fontanelli. Ze wordt ondersteund door de Sir James Caird Travelling Scholarships Trust de de Neil Vint Bursary.

SOPHIE VROEGOP

SOPHIE VROEGOP begon op haar vijfde met vioolles bij Anneke Schilt aan de Muziekschool in Amstelveen en daarna bij Hans Scheepers. Na de middelbare school is ze in Schotland geschiedenis en archeologie gaan studeren, met vier jaar op rij een klassieke muziekbeurs die het mogelijk maakte om wekelijks viool- en altvioollessen te volgen bij W. Baxter (viool) en F. Hetherington (altviool). In deze periode heeft ze zich naast haar studie juist muzikaal veel verder kunnen ontwikkelen. 

Zonder spijt te hebben van deze eerste studie, heeft ze toen besloten verder te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Mikhail Zemtsov. Ze is actief in verschillende ensembles en orkesten, studeert in mei dit jaar af aan het conservatorium, en organiseert eigen projecten zoals het Nescio Ensemble (tournee Schotland april 2017) en educatieproject Carmen in de Klas. Sophie heeft recentelijk deelgenomen aan masterclasses van o.a. Alexander Zemtsov, Gart Knox, Mikhail Kugel en Isabelle van Keulen.

PAU MARQUES I OLEO

PAU MARQUÈS I OLEO (1991) is geboren op Menorca (Balearen). Hij behaalde zijn Bachelor diploma aan het Liceu Conservatorium in Barcelona waar hij studeerde bij Amparo Lacruz. Hij heeft onlangs zijn Master in Music Performance behaald bij de vooraanstaande celliste Timora Rosler aan het HKU conservatorium Utrecht. Pau is beurshouder van het Pedro i Pons fonds. Hij heeft masterclasses bijgewoond van onder andere Gary Hoffman, Melissa Phelps, Asier Polo, Dimitri Ferschtman, Damián Martínez, Casals Quartet, Utrecht String Quartet, Kennedy Moretty en Viola de Hoog.

Zijn natuur als muzikant is een kamermusicus. Hij is lid van verschillende andere ensembles, zoals het Camus Trio, Antic Balàfa Ensemble en het Cross Meeting Ensemble. Zijn voornaamste interesse ligt bij hedendaagse muziek en interdisciplinaire contexten. Hij heeft onder andere samengewerkt met de componisten Rieteke Hölscher, Charlie Usher en Quinn Jacobs, de dichters Pau Vadell en Lucia Pietrelli, de video kunstenaars Macià Florit, Cordelia Alegre en Enyorança Videos en het dansgezelschap Tal i Tal. 

 

 

 

 

Related Articles