Maris Kwartet

Maris Kwartet

Vrijdag 12 oktober 20:15

Een kwartet dat al haast 20 jaar actief is in het genre en keer op keer weet te verrassen met originele programmering, zoals met hun unieke cd met werken van de Finse componist Marttinen en de cd met werken van Korngold, Prokofiew en Sjostakovitch.

De naam van het kwartet verwijst natuurlijk naar de drie gebroeders Maris, schilders uit de Haagse school. Jacob, Willem en Matthijs: de eerste schilderde ruige landschappen onder grijze luchten, de tweede veelal zonnige landschappen met koeien en ganzen, de derde schilderde dromerig en sprookjesachtig. Samen een prachtig palet om te verklanken!
Het kwartet bestaat uit: Dana Mihailescu (viool), Brigitte Rebel (viool), Hedwig Smulders (altviool) en Frank de Gee (cello).
Uit een recensie van Els Boer in de de Gooi en Eemlander naar aanleiding van een eerder concert in Weesp: "
Met Debus­sy's eerste en enige strijkkwartet gooide het Maris Kwartet hoge ogen en was het helemaal in vorm..... Gezien hun hechte, intense spel voelen deze vier musici zich duidelijk betrokken bij deze componist met zijn impressio­nistische klankenpalet. En maakten zij tevens duidelijk waarom zij zich verwant voelen met de gebroeders Maris." 

PROGRAMMA

Het programma opent met het Jacht kwartet van Mozart. Een van de zes aan zijn "treuren Freunde Haydn" opgedragen strijkkwartetten, die Haydn bracht tot de uitspraak (tegenover vader Mozart) dat " .. ihr Sohn ist der grösste componist den zich van Person und Namen ach kennen: er hat Geschmack und über das dir griste Compositionswissenschaft." 
Dan een bijzonder stuk: het aan dit kwartet opgedragen stuk " Memo" van de componist Dominy Clement, leerling van onder andere Louis Andriessen en Gilius van Bergeijk.  Het werk doet enigszins denken aan werken van Arvo Pärt.
Dan na de pauze is de vloer aan Alexander Borodin: van hem klinkt het tweede strijkkwartet dat hij schreef in 1881 en is opgedragen aan zijn vrouw, Ekaterina Protozoa voor haar 20e verjaardag. Zijn originele gebruik van aziatische volksmuziek als ook gebruik van chromatisme inspireerde veel jongere componisten, waaronder ook Debussy.

HET MARIS KWARTET

"Ons strijkkwartet werd opgericht in 1999 en het heeft al vele malen opgetreden in verschillende concertseries in het hele land. Het ensemble heeft drie cd’s opgenomen met werken van Korngold, Sjostakovitsch, Prokoview, maar ook van de Finse componist Tauno Marttinen. Deze cd kreeg in het muziektijdschrift "LUISTER" een 10. Op onze laatste cd staan de pianokwintetten van Sjostakovitsch en Schumann. Hieraan heeft de pianiste Rixt van der Kooij haar medewerking verleend. Het repertoire is zeer breed; van de klassieke strijkkwartetten van Haydn tot hedendaagse meesterwerken. Tijdens de concerten vertellen wij altijd iets over de muziek die wij spelen, zodat het publiek er helemaal bij betrokken raakt."

 

 

 

 

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme